Birgit Kirke

Profil

Lidt om mig selv og min baggrund:
Billedkunstner og skulptør - Født i Nuuk, Grønland - Opvokset i Tórshavn, Færøerne - Bor og har atelier i Herning, Danmark

Uddannelse:
Afsluttet uddannelse på TEKO Herning i 1981 samt i årene 2007-2010 gået på Aarhus Kunstakademi og i 2015-2016 på Skulpturskolen i Skanderborg.

Inspiration:
Den færøske natur er et gennemgående tema i mine abstrakte malerier. Jeg kommer fra Færøerne og besøger jævnligt øerne for at få inspiration til mit maleri. Klimaet på de vindblæste øer i det nordatlantiske hav er barsk. Himlen er ofte overskyet og skydækket ligger lavt. Farverne filtreres i dagslyset og lyset er ofte blåligt på en "grå" dag. Landskabets farver er meget karakteristiske, flygtige og poetiske, som en konsekvens af det evigt skiftende lys. I forarbejdet til maleriet laver jeg skitser. Skitsen er et uundværligt redskab i mit arbejde med maleriet. I mine værker har jeg mulighed for at tage mine oplevelser og sansninger med fra naturen og omsætte til et abstrakt ekspressionistisk formsprog.
Udfordringen for mig er ikke at male et vellignende maleri af naturen. Jeg ønsker i stedet at skildre landskabets karakter og holde værkerne åbne, så beskuernen selv kan fortolke og danne sin egen fortælling.

I skulpturarbejdet er det formen og materialet der er det spændende. Det, at man bygger noget op, man har det i hænderne. Her kan jeg mærke materialet, jeg kan føle, forme og skabe med hænderne. Inspirationen til mine skulpturer er fra sagnet om sælkvinden. Ifølge dette gamle færøske sagn stammer sæler fra mennesker, som har druknet sig. En gang om året, Helligtrekongers aften, får de lov til at smide hammen og være mennesker igen for en nat. Ved daggry tager de hammen på igen og vender tilbage til havet. Jeg synes sagnet er betagende fordi det handler om livets mysterier, såsom begær, kærlighed, bedrag, sorg, længsel, liv, død, identitet og om at være anderledes. Det handler om kampen mellem natur og civilisation.
Skulpturerne er udført i naturmaterialer såsom papir, jern og træ og patineret så de fremtræder i et bronzelignende skær.

Tom Jørgensen, kunstanmelder på Jyllands Posten og redaktør af Kunstavisen skriver følgende om mit maleri: Link til kunstanmeldelse

Kirsten-Marie Hedeland, kunstanmelder ved Kunstavisen og TV programvært og tilrettelægger på "Kunst for Tiden" skriver følgende om mit maleri: Link til kunstanmeldelse

Kirsten-Marie Hedeland skriver følgende om mit skulpturarbejde: Link til kunstanmeldelse

Medlemskaber:
MYND - Føroysk Myndlistafólk (The Faroese Society of Visual Arts).
BKF - Billedkunstnernes Forbund (Danish Visual Artists)
KKS - Kvindelige Kunstneres Samfund
ProKK - Professionelle Kunstnere og Kunsthåndværkere
VK - Kunstnersammenslutningen Vestjydske Kunstnere